Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Νεκτάριος Δαπέργολας για τους ομιλητές του συλλαλητηρίου Θεσσαλονίκης (Κώστας Καραΐσκος κ.ά.). Άγνωστο Παρασκήνιο

    
Σε άρθρο του (26.1.2018) στο ιστολόγιο «Ας μιλήσουμε επιτέλους» ο τέως επικεφαλής και ιδρυτής του Σπάρτακου Δρ. Ιστορίας, κ. Νεκτάριος Δαπέργολας κάνει αποτίμηση των θετικών και αρνητικών πλευρών του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό που έγινε στη Θεσσαλονίκη (21.1.2018) και προβαίνει σε αξιολόγηση των ομιλητών του (https://kostasxan.blogspot.gr/2018/01/blog-post_936.html).
     Η άποψή του έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι γνώστης της πολιτικής κατάστασης στη Θράκη, προσώπων και πραγμάτων. Το άρθρο του ενόχλησε καθώς με «ανώνυμη» παρέμβαση, επιχειρήθηκε να αποσπαστεί ομολογία (!) του κ. Δαπέργολα υπέρ του κ. Κώστα Καραΐσκου, αλλά ο κακότεχνα «ανώνυμος» έλαβε την προσήκουσα απάντηση.
     Να υπογραμμίσουμε ότι αξίζουν έπαινοι στο Νεκτ. Δαπέργολα γιατί στο διάστημα που ήταν επικεφαλής του Σπάρτακου ήταν ο ΜΟΝΟΣ από τα στελέχη του Σπάρτακου που βγήκε δημόσια και καταδίκασε τη Χρυσή Αυγή, τη στιγμή που είχαν βουίξει οι τοπικές εφημερίδες για παρασκηνιακές σχέσεις Σπάρτακου και Χρυσής Αυγής (βλ. δημοσιεύματα στο «Χρόνο» στις 4.7.13, 8.10.13, 12.10.13, 5.2.14, 23.4.14, στο «Piazza del Popolo», 20.10.13, στη «Φωνή της Ροδόπης», 6.1.14, κτλ). Είναι σίγουρο ότι ο Νεκτάριος Δαπέργολας είναι ειλικρινής. Η απομάκρυνσή του άνοιξε το δρόμο για οικοδόμηση βαθύτερων σχέσεων με τη Χρυσή Αυγή. Ο κ. Κ. Καραίσκος, παρά τον τεράστιο θόρυβο, δεν έχει προβεί μέχρι σήμερα στην παραμικρή διάψευση…
 
     Παραθέτουμε το κομμάτι του άρθρου του κ. Νεκτ. Δαπέργολα, που αφορά τους ομιλητές του συλλαλητηρίου (οι υπογραμμίσεις δικές μας):
«… παρέλαση από πολιτικάντηδες διαφόρων αποχρώσεων … σεσημασμένων πολιτικών φαρισαίων…οι οποίοι παρά τις εγκληματικές τους ευθύνες για το πώς φτάσαμε ως εδώ, έσπευσαν να μπουν στο κάδρο για να… φωτογραφηθούν…
Στα αρνητικά θα συμπεριλάβουμε και τη χορεία των ομιλητών. Πέραν μάλιστα της προβληματικής σκηνικής παρουσίας των περισσοτέρων και μιας ακατάσχετα φλύαρης αμπελορητορικής (διανθισμένης συχνά από σημειολογικά παράφωνες κορώνες, λαϊκίστικες ανοησίες και λεκτικούς κουτσαβακισμούς)…καλό θα είναι να μάθουμε κάποια στιγμή και άλλες πτυχές του αδιαμφισβήτητου παρασκηνίου που παίχτηκε για την επιλογή συγκεκριμένων προσώπων, για τα οποία μάλιστα δεν υπήρχε κατ’ αρχάς η παραμικρή πρόθεση (ή και γνωρίζουμε ότι είχαν απορριφθεί κιόλας). Η αλήθεια είναι πως τους περισσότερους εξ αυτών ούτε αντισυστημικούς τους λες… ούτε πρόσωπα με αδιάβλητο παρελθόν και παρόν (μάλλον το αντίθετο). Και επειδή κάποιοι φόβοι που προϋπήρχαν (για τη χρήση της εξέδρας ως τόπου εξυπηρέτησης ιδίων στόχων… δυστυχώς εκ των πραγμάτων επαληθεύτηκαν…».
 
Αυτό το κομμάτι ενόχλησε σφόδρα κάποιον Σπαρτακιστή (είναι … γνωστή εξάλλου η αλλεργία των Σκαρτακιστών στην κριτική) που κρύφθηκε (έτσι τουλάχιστον νομίζει) πίσω από την ανωνυμία του και επεδίωξε να εκμαιεύσει θετική γνώμη για τον Κ. Καραίσκο. Ο Νεκτάριος Δαπέργολας απάντησε παραθέτοντας ξανά το επίμαχο απόσπασμα από το άρθρο του. Μάλιστα συμπλήρωσε: «το παραπάνω συνολικό σχόλιο καλύπτει εξ’ ολοκλήρου την ομάδα των ομιλητών… (σ.σ. άρα και τον Κ. Καραίσκο). Για όσους μπορούν να κατανοήσουν (επειδή διαθέτουν επαρκή data), η παραπάνω διατύπωση είναι και σαφής και επαρκής. Τα λοιπά θα τα δείξει το μέλλον…».
     Τέλος, παρέμβαση υπήρξε και από τον Κωνσταντίνο Τερζή που επεσήμανε την παντελή έλλειψη προτάσεων από τους ομιλητές: «Το πολιτικό μέρος απαιτούσε όχι την επισήμανση του εξόφθαλμου προβλήματος.... Δεν χρειαζόταν να κατατεθεί το ερώτημα που όλοι γνωρίζουν (σ.σ. αν η Μακεδονία είναι Ελληνική), αλλά να δοθεί επιτέλους η απάντηση που κανένας δεν δίνει. Ο καταγγελτικός λόγος χωρίς κατάθεση πρότασης - απάντησης, τελικά πέφτει στο κενό, και καθίσταται αρνητικό στοιχείο – παράγοντας για εκείνον που τον κατέθεσε δημιουργώντας επί της ουσίας ένα καταστροφικό κενό για τον ίδιο. Προσωπικά δεν με απασχολούν οι ομιλητές, που θεωρώ ότι μένοντας σε συνθήματα δεν ανταποκρίθηκαν στην ουσία του ζητούμενου, γιατί με συνθήματα δεν παράγεται τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από… θόρυβος».
     Να σημειώσουμε ότι η αμφιλεγόμενη επιλογή του Κώστα Καραΐσκου ως ομιλητή στο συλλαλητήριο επιβλήθηκε την τελευταία στιγμή κόντρα στη θέληση της πλειοψηφίας των διοργανωτών.
Σε άρθρο της η Χριστίνα Ταχιάου στο «Protagon.gr» (18.1.2018) είχε επισημάνει ότι «Αίφνης, ορισμένοι αρχικά ενθουσιώδεις υποστηρικτές του συλλαλητηρίου άκουσαν τα μέλη του Συντονιστικού να ανακοινώνουν τα ονόματα πέντε ομιλητών. «Μα δεν είχαμε συνεννοηθεί για ομιλητές!» λένε έκπληκτοι, ενώ αναφέρουν σοβαρές αντιρρήσεις για κάποιους εξ’ αυτών. Για παράδειγμα, ο δημοσιογράφος από την Κομοτηνή Κώστας Καραΐσκος είναι κόκκινο πανί για κάποιους…».
Με Δελτίο Τύπου (22.1.18), ένας εκ των μελών της επιτροπής των διοργανωτών, ο κ. Μαυροσκάς Βασίλης υπογραμμίζει ότι: «Τὰ μέλη τῆς συντονιστικῆς ἐπιτροπῆς κ. Ὄθων Ἰακωβίδης καὶ κ. Μιχαὴλ Πατσίκας, ἐνεργοῦν αὐτοβούλως, χωρὶς νὰ σέβονται τὶς ἀποφάσεις τῆς ἐπιτροπῆς. Συμπεριφέρονται ἀλαζονικὰ καί, τὸ κυριότερο, προσπαθοῦν νὰ δώσουν πολιτικὴ χροιὰ στὸ συλλαλητήριο… ἀποφασίσαμε τὴν 14/1 σὲ σύσκεψή μας, νὰ μὴν ὑπάρχῃ κεντρικὸς ὁμιλητὴς στὴν ἐκδήλωση τῆς 21/1, ἐπειδὴ κρίναμε ὅτι δὲν ὑπάρχει πολιτικὸ ἢ ἄλλο πρόσωπο ποὺ νὰ ἐκφράζῃ τὸ σύνολο τοῦ λαοῦ στὴν συγκεκριμένη στιγμή…. καθὼς κι ἄλλων, τὰ ὀνόματα τῶν ὁποίων… οὐδέποτε συζητήθηκαν…. Ὅλοι οἱ παραπάνω λόγοι μὲ ὁδήγησαν στὴν ἀπόφαση ἀποχωρήσεώς μου ἀπὸ τὴν συντονιστικὴ ἐπιτροπή, διότι οὔτε φιλοδόξους…ὁμιλητὲς μπορέσαμε νὰ ἀπομακρύνουμε, οὔτε τὴν συλλογικότητα καὶ τὸν δημοκρατικὸ τρόπο λειτουργίας νὰ διασφαλίσουμε, οὔτε βέβαία συμφωνῶ μὲ αὐθαίρετες συμπεριφορές».
Τέλος, καταπέλτης ήταν ο κ. Μαυροσκάς και στα σχόλια του στο facebook για τους ομιλητές (21.1.2018): «ο λαός, ουτε συνθηματα φώναξε, ούτε ακρότητες έκανε, ούτε ενδιαφερον εδειξε για τους ομιλητές...».
Λυπηρό το γεγονός ότι πίσω από μία τόσο μεγάλη αυθόρμητη συγκέντρωση του λαού, κάποιοι έπαιξαν πολιτικά παιχνίδια, προκρίνοντας τον εαυτό τους από το εθνικό συμφέρον…Ευτυχώς το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Αθήνας άλλαξε τα δεδομένα! Ο μικροεπαρχιωτισμός επισκιάστηκε και χάθηκε στο βάθρο της Θεσσαλονίκης