Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: Χέρι – χέρι Σπάρτακος και Χρυσή Αυγή



     Η διαμαρτυρία των …. «22 συλλογικοτήτων» (8.12.2017) κατά της έλευσης Ερντογάν στην Κομοτηνή, της οποίας ηγήθηκε η δημοτική παράταξη Σπάρτακος του Κώστα Καραΐσκου, κατέληξε σε φιάσκο ενώ προστέθηκε και … 23η συλλογικότητα, η Χρυσή Αυγή, η οποία ανέλαβε και τα ηνία της πορείας. Όχι μόνο η προσέλευση του κόσμου ήταν ελάχιστη (173 άτομα, οι πιο πολλοί ηλικιωμένοι με μέσο όρο ηλικίας άνω των 60) αλλά και η διοργάνωση ήταν προβληματική (π.χ. η … ντουντούκα δεν ακουγόταν καλά) ενώ από τις 22 κατ’ ευφημισμόν συλλογικότητες (… σφραγίδες) είναι ζήτημα να ήταν παρούσες οι … μισές ενώ πέραν της 23ης, της Χρυσής Αυγής, είχαμε και την 24η, που ήταν οι αργόσχολοι περίεργοι της κεντρικής πλατείας. 


(Φωτό: Καραΐσκος και Αλατζάς συνομιλούν για το αν θα γίνει πορεία ή όχι).

  Άραγε που ήταν τα μέλη του «Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων ν. Ξάνθης»; Που ήταν  η πολυδιαφημισμένη «γενναία» πρόεδρος του Εμινέ Μπουρουτζή; Που ήταν ο έτερος «γενναίος» Σεμπαεντίν Καραχότζα; Απόντες και τα μέλη του συλλόγου  - καφενείου «Ελλήνων μουσουλμάνων Πος – Πος». 



(Φωτό: Ο Λευτέρης Αλατζάς της Χρυσής Αυγής παίρνει τα ηνία της διαμαρτυρίας)

Παρούσα όμως η Χρυσή Αυγή Κομοτηνής με ηγετικά μέλη της, εκ των οποίων ξεχώριζαν ο γραμματέας της τοπικής οργάνωσης Λευτέρης Αλατζάς και το έτερο κορυφαίο στέλεχος Χρήστος Γεωργίου (Ρόκυ). Οι κ.κ. Καραΐσκος και Αλατζάς μάλιστα είχαν συνομιλία μεταξύ τους για το αν θα γίνει πορεία μετά τις ομιλίες (βλ. βίντεο) ενώ ο Χρήστος Γεωργίου φώναζε και συνθήματα. Μία κυρία της Χ.Α. κρατώντας μία βυζαντινή σημαία προπορεύονταν των 24(!) συλλογικοτήτων και της πορείας που τελικά κατέληξε στις καφετέρειες της πλατείας. 


(Φωτό: στην πρώτη γραμμή των διαμαρτυριών ο Χρήστος Γεωργίου (Ρόκυ) της Χρυσής Αυγής.      Στην άκρη δεξιά ο Λευτέρης Αλατζάς).

 Δεν προξενεί έκπληξη η παρουσία της Χρυσής Αυγής Κομοτηνής καθώς, όπως έχουμε επανειλημμένα γράψει, οι σχέσεις με το Σπάρτακο είναι στενές. Δεν ξέρουμε αν η παρουσία της στην συγκέντρωση του Σπάρτακου ως 23η συλλογικότητα ήταν στο πλαίσιο των κοινωνικών σχέσεων της επαρχίας (όπως το καθόρισε ο ... κοινωνιολογών ψυχίατρος και μέλος του Σπάρτακου Δ. Νικηφορίδης) ή κάτι απολύτως φυσιολογικό στα πλαίσια των άλλων σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί. 


(Φωτό από τη Φωνή της Ροδόπης: η εκδήλωση από ψηλά, ελάχιστος ο κόσμος) 

Λίγη σοβαρότητα στην αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων δεν βλάπτει. Η κοινωνία στρέφει τα νώτα της σε τέτοιες ακραίες αντιδράσεις, οι οποίες δεν έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα παρά μόνο δίνουν επιχειρήματα στην τουρκική εθνικιστική προπαγάνδα και δικαιώνουν την παρουσία και την ισχυρή χρηματοδότηση των τουρκικών παρακρατικών μηχανισμών. Η εκδήλωση δεν είχε ούτε καν το δυναμισμό κερκίδας 4ης ερασιτεχνικής. Περισσότερο ήταν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα που κάποιοι θέλουν να το εκμεταλλευτούν για προσωπικό πολιτικό όφελος. Όμως, σε μια δύσκολη συγκυρία και όχι σαν τους σημερινούς  θεατρινισμούς, θα μπορούσε να αποτελέσει προβοκάτσια και να απειλήσει την ομαλή συμβίωση των δύο σύνοικων στοιχείων.

Για να γίνει σαφές πάντως το αστείο της υπόθεσης, τη μία ημέρα διοργάνωναν πορεία κατά του Ερντογάν και την επόμενη, ο μεταφραστής της ομάδας, Μάκης Καραΐσκος, στην ιστοσελίδα του, τα "τουρκικά νέα" είχε υπέρτιτλο "ΜΠΡΑΒΟ ΤΑΓΙΠ" όπου επαινούσε δηλώσεις του Ερντογάν. Ούτε μεταξύ τους δεν μπορούν να συνεννοηθούν για τη στάση που θα κρατήσουν; 

Βίντεο: Οι Κώστας Καραΐσκος και Λευτέρης Αλατζάς συνομιλούν για το αν θα γίνει πορεία ή όχι:


Δημοσίευμα της Χρυσής Αυγής όπου υπερηφανεύεται για τη συμμετοχή της στη διαμαρτυρία: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/melh-ths-chrushs-aughs-diadhlwsan-kata-tou-erntogan-sthn-komothnh-fwtografi